Soorten Voetproblemen :


Ingegroeide Nagel / Onychocryptosis


Vooral de grote teen is hier gevoelig aan en dit zal gebeuren in 2 fases:

De eerste fase is de pseudo-ingegroeide nagel of ook wel de ongecompliceerde ingegroeide nagel genoemd. Hier zal een nagelsplinter of de nagel zelf in de nagelwal drukken waardoor het soms lijkt op een ingegroeide nagel. Het lichaam gaat reageren door eelt in de nagelwal aan te maken. Bij aanhoudende druk zullen hier likdoorns ontstaan die pijnlijk zijn. De huid gaat gespannen staan, wordt rood en glanzend en geeft een zeer kloppende pijn.

In deze fase wordt de nagel correct geknipt, scherpe hoeken en splinters worden verwijderd. De nagelwallen worden proper gemaakt en eventuele likdoorns worden weggehaald. De nagelwallen worden opgevuld met copoline of smig om ingroeiing te voorkomen.

Er wordt pas van een ingegroeide nagel gesproken, ook wel gecompliceerde genoemd, als een nagelsplinter of gespleten stuk effectief de huid doorboort. Dit geeft irritatie, pijn en na een tijd zal de huid ontsteken doordat bacteriën zo gemakkelijk kunnen binnendringen. Wordt dit niet verzorgd zal er ettervorming ontstaan met de kans op hypergranulatie. (Hypergranulatie wilt zeggen dat er teveel nieuw weefsel wordt aangemaakt wanneer het lichaam de wonde wilt herstellen, waardoor deze hoger komt dan het normale niveau.) Dit is pijnlijk maar ook zeer vervelend.


Eerst zal het ingegroeide nageldeel weggeknipt en losgemaakt worden. Dan moet de huid herstellen, de wonde wordt verzorgd en je wordt doorverwezen naar een dokter bij een ontsteking voor antibiotica.


Verschillende oorzaken zijn mogelijk voor een (ongecompliceerde) ingegroeide nagel:



Bij een steeds terugkerende (bijna) ingegroeide nagel heeft een gespecialiseerde voetverzorgster verschillende mogelijkheden om de nagel te herstellen of een nagelreparatie uit te voeren. Om de nagel te herstellen moet de groei van de nagel gecorrigeerd worden.


Hier zijn verschillende nagelbeugeltechnieken mogelijk. Zie naar mijn specialiteiten.


Welke geschikt is wordt samen met u besproken, alle technieken hebben zijn voordelen en nadelen en is niet voor iedereen van toepassing.

Verdikte nagel/Onychauxis

Is een abnormale verdikking van de nagel door een blijvende schade aan de nagelwortel (matrix)

De nagel vertoont een matte kleur gaande van vuilwit, bruin tot bruinzwart.

Door de grootte van de nagel komen de nagelwallen onder druk te staan met eeltvorming en mogelijk likdoornvorming tot gevolg.

Deze nagels zijn moeilijker te knippen door de dikte.


Dit kan veroorzaakt worden door :


Een gespecialiseerde voetverzorgster zal deze nagel zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terugbrengen waardoor de druk gaat verminderen, de nagelwallen worden zuiver gemaakt.


Deze behandeling moet regelmatig herhaald worden door de blijvende schade aan de matrix. 

Klauwnagel (onychogryphosis)

Dit zijn verdikte EN krom groeiende nagels, dit kan zowel voorwaarts als zijwaarts gebeuren. Dikkere nagels gaan na verloop pijn doen en bij een zijwaartse kromming zal de aangrenzende teen ook beïnvloed worden, waardoor het nog pijnlijker wordt als de nagel niet bijgehouden wordt.


De oorzaken zijn dezelfde als de verdikte nagel. 

Schimmelnagel/Kalknagel

Een schimmelnagel geneest nooit spontaan.

Schimmels vertoeven graag in een warme en vochtige omgevingen. Bij gezonde nagels is er een goede afweer tegen schimmels. Zijn de nagels vochtig of beschadigd maken zij kans om zich te ontwikkelen. De sporen gaan zich nestelen onder de nagel en hun weg verder maken naar de nagelriem toe. Hun afval gaat ophopen waardoor de nagel naar omhoog wordt geduwd, deze wordt dikker, broos en gaat zelfs in een vergevorderde stadium brokkelig worden en loskomen.


Een schimmelnagel kan je herkennen aan de verkleuring van de nagelplaat zoals witte tot gele en bruinachtige strepen. Toch kan je niet zomaar vanuit gaan dat het een schimmel is, enkel een labotest kan dit uitwijzen. 


Meestal is de grote teen het eerste aangetast, wordt het niet behandeld zal het uitlopen naar de andere tenen en zelfs de huid, dan spreekt men van een voetschimmel. 

Involutienagel

Een nagel heeft een natuurlijke kromming, maar wanneer er een overdreven kromming is van de nagel aan 1 of beide zijranden, die krullen in de richting van het nagelbed, spreekt men van een involutienagel.

De elasticiteit van de nagels verminderen naarmate we ouder worden, hierdoor gaat de spanning op het nagelbed vergroten. Deze krommingen kunnen als gevolg hebben dat de nagel de huid gaat irriteren of zelfs door de huid gaat, daarnaast zien we veel eeltvorming en likdoorns in de nagelwallen.


Bij hele ernstige involutie kan de nagel het hele nagelbed insluiten en zelfs afklemmen waardoor de doorbloeding verstoort wordt en ontstekingen kunnen ontstaan.


Een involutienagel kan veroorzaakt worden door:

Als er geen klachten zijn is het een standaard verzorging, met klachten kunnen tamponnages en nagelregularisatietechnieken toegepast worden. 

Eelt

Eelt is een verdikking van de hoornlaag.


Daarin onderscheidt men twee groepen: het fysiologisch en het pathologisch eelt.


Fysiologisch is wat er hoort te zijn, de voet heeft dit nodig als bescherming voor het onderliggend weefsel. Dit eelt is beweegbaar en hier zal men hoogstens met een freestoestel lichtjes bijwerken. Haalt men teveel weg kan de huid bij het stappen branderig gaan aanvoelen.


Pathologisch eelt daarentegen is eelt dat door onnatuurlijke wrijving, torsie, draaiing en druk gaat ontstaan.

Als de druk en wrijving blijft bestaan gaat het lichaam als beschermingsreactie steeds meer eelt aanmaken. Dit wordt steeds dikker zodat het nog meer gaat drukken tegen de huid. Zo ontstaat er pijn en kan het branderig aanvoelen.

Dit soort eelt is vergroeid geraakt met het onderliggend weefsel en wordt behandeld.


De meest voorkomende plaatsen zijn de hiel en onder de bal van de voet. 

Kloven

Kloven kunnen we terugvinden op de hiel of tussen de tenen (Voetschimmel/Zwemmerseczeem)


Op de hiel ontstaan kloven door een zeer droge huid. De huid is zodanig uitgedroogd dat het zijn elasticiteit verliest waardoor de huid gaat openbarsten.

Vooral teenslippers of andere schoenen die achteraan open zijn, en waarbij door het stappen de zool elke keer tegen de voet gaat slaan, gaan het ontstaan van kloven in de hand werken.


De eeltranden nemen geen vocht meer op en zullen weggehaald worden, daarna is het insmeren met een goede voetenbalsem noodzakelijk, de huid hydrateren is hier belangrijk. 

Likdoorns

Harde likdoorn

De harde likdoorn of in de volksmond meer gekend als eksteroog.

Eigenlijk is het een groeiende harde eeltkern (verdikking van de huid) die naar binnen toe groeit. Naarmate deze groter wordt gaat het drukken op de zenuwuiteinden en pijn veroorzaken. Blijft de likdoorn nog groeien zal de druk hierop steeds meer toenemen en kan deze gaan ontsteken met ettervorming en ontstekingsreacties als gevolg. In zeer verwaarloosde en ernstige gevallen zal ook het beenvlies en het bot aangetast worden. Dan kan enkel een operatieve therapie helpen. Een likdoorn is meestal terug te vinden in het midden van een eeltplek. 

Weke likdoorn

De weke likdoorn is terug te vinden tussen de tenen. Deze is zacht, witter van kleur en wordt meestal veroorzaakt door te nauwe schoenen en/of door vergroeide botjes in de teenkootjes die voortdurend tegen mekaar wrijven. Tussen de tenen is de huid zachter, er is gebrek aan verluchting en zweet gaat de huid verweken. De eeltplek is hier ook zachter met een harde kern. Doordat de druk blijft bestaan is deze heel pijnlijk. 

Vaatlikdoorn

Vaatlikdoorn of Vasculaire likdoorn zijn de haarvaatjes van de lederhuid doorgedrongen in de verhoorning, waardoor je donkere vlekjes waarneemt.

Deze zijn zeer pijnlijk. Doordat er bloedvaatjes aanwezig zijn is er een grote kans op bloeding. Een chemische behandeling is hier het beste aangewezen. 

Van zodra een likdoorn pijn doet kan u het beste een gespecialiseerde pedicure contacteren om deze vakkundig te laten verwijderen. 

Zenuwlikdoorn

Of Neuro Vasculaire likdoorns.

Het verschil met de vaatlikdoorns is moeilijk te onderscheiden, maar deze zijn de pijnlijkste. Ze liggen dieper in de huid en zitten er ook al veel langer waardoor niet alleen bloedvaatjes maar ook gevoelszenuwen doorgroeit zijn. 

Zaadlikdoorn

Zaadlikdoorns ontstaan door de droogte van de huid en doen geen pijn. Ze lijken op korreltjes.

Deze vind je vooral terug bij oudere mensen die een droge en slecht doorvoede huid hebben. 

Zelf aan de slag gaan bij likdoorns ?

Een likdoorn zal blijven terugkomen zolang de oorzaak zelf niet weggenomen wordt. Er zijn op de markt verschillende zaken beschikbaar om zelf aan de slag te gaan, zoals likdoornpleisters. Het probleem hier is dat met deze producten zowel de hoornlaag waar de likdoorn zich bevindt als de omliggende gezonde weefsel kan aantast worden. De gezonde huid wordt verbrand en de likdoorn zal week worden. Zal u dan langskomen is het zeer moeilijk om de effectieve likdoorn nog te zien, waardoor het ook moeilijk wordt om deze te verwijderen. 

Voetwrat

Wratten worden veroorzaakt voor een virus. Het menselijk lichaam gaat antistoffen aanmaken tegen dit virus. Daardoor zullen wratten spontaan verdwijnen.

Dit kan soms wel een paar jaar duren en bij volwassenen nog langer.


Een wrat heeft een bloemkoolachtig uitzicht met mogelijk zwarte puntjes.


Toch is een likdoorn en een wrat meestal moeilijk te onderscheiden. Het verschil tussen beiden is dat een wrat pijnlijk is bij een zijdelingse druk en een likdoorn pijn doet als men er bovenop drukt.


Doordat een wrat door een virus wordt veroorzaakt is het zeer besmettelijk. Zwembaden, douches en sauna’s zijn plaatsen waar deze welig verspreidt worden. De kans op meerdere wratten is daarom groot.


De meeste wratten zijn niet storend, soms weten de mensen niet eens dat er een wrat aanwezig is. Maar doordat het besmettelijk is en snel kan uitbreiden is een bezoek aan de huisarts/dermatoloog aangeraden voor een medische behandeling.


Een gespecialiseerde voetverzorgster kan de druk wegnemen door het eelt weg te halen.

Voetschimmel of Zwemmerseczeem

Voetschimmel kunnen we terugvinden tussen de tenen.


Meest gevoelige plaats is tussen de vierde en vijfde teen, van daaruit kan het verspreiden naar de andere tenen tot de voet zelf. Het lijkt als een wit beslag op de huid. Tussen de tenen zie je natte erosie en kunnen er zelfs pijnlijk kloven opduiken. Zoals een schimmelnagel zal dit zonder behandeling niet vanzelf verdwijnen.